28 Kas 2013

Lee Sedol - Gu Li jubango'su başlıyor

Lee Sedol (solda) ve Gu Li (sağda)
Dünyanın en iyi üç go oyuncusu arasında yer alan Kore'den Lee Sedol (9p) ile Çin'den Gu Li'nin (9p) 10 go karşılaşmasını içeren mücadelesi (jubangosu) Ocak 2014 itibariyle başlıyor. Bir süredir go dünyasında merakla beklenen bu jubangonun resmi açılışı, 24 Kasım 2013 tarihinde Pekin'de gerçekleştirildi.

Jubango, 10 maçtan oluşan go karşılaşmalarına Japonca'da verilen bir isim. Bugüne kadar oynanmış jubangolar arasında 19.yy'da Honinbo Şuei'ninki ile 20.yy'da Go Seigen ve Kitani Minoru'nun arasındakiler en meşhurları. Go Seigen'in 20.yy'ın ilk yarısında çok sayıda Japon oyuncu ile jubango mücadelesine girdiği de bilinmekte. Jubango, Japonya'da Edo döneminde ortaya çıkmış ve o zamanın güçlü go oyuncuları ile bu oyuncuların bağlı bulundukları go okulları arasındaki anlaşmazlıkların çözümünde kullanılmış. Günümüze geldikçe ise daha popüler bir formata erişerek en iyi oyuncular arasında gerçekleşen sponsorlu mücadeleler halini aldı.

2014 yılı boyunca çekişmeli go karşılaşmaları izleyeceğimiz Lee Sedol - Gu Li jubangosu da bir yatak firması olan MLily sponsorluğunda gerçekleştiriliyor. MLily, aynı zamanda 2013 yılında başlamış olan ve Japonya, Çin, Kore ve Tayvan'dan eleme usulü ile gelmiş 14 güçlü oyuncunun yer aldığı MLily Kupası'nın da ana sponsoru.

İki usta oyuncu arasındaki karşılaşmalar, her ayın son pazar günü oynanacak. Her bir oyuncuya 4 saatlik bir düşünme süresi verilecek olan karşılaşmaların her biri farklı kentlerde oynanacak. Oyuncuların 2014 FIFA Dünya Kupasını izleyebilmesi amacıyla Haziran ayında karşılaşmalara ara verilecek. Yıl boyunca sürmesi beklenen mücadelede, 6 galibiyete erişen ilk oyuncu mücadeleyi kazanacak ve yaklaşık 1.600.000 TL değerindeki ödülün de sahibi olacak.

Jubangonun ilk karşılaşması 26 Ocak 2014'de Pekin'de gerçekleştirilecek.

Kaynaklar:
http://gogameguru.com/lee-sedol-gu-li-jubango-starts-soon/
http://en.wikipedia.org/wiki/Jubango
http://gogameguru.com/tag/mlily-cup/
http://en.wikipedia.org/wiki/Gu_Li
http://en.wikipedia.org/wiki/Lee_Sedol

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder