12 Haz 2014

Go Seigen 100 yaşında!

Go Seigen
Birçok kişi tarafından dünyanın gelmiş geçmiş en büyük go oyuncusu olarak tanımlanan Go Seigen, bugün (12 Haziran 2014) 100'üncü doğum gününü kutluyor!

12 Haziran 1914'de Çin'de Wu Qingyuan adıyla doğan ve 14 yaşında profesyonel olmak için Japonya'ya giden usta, bu dönemden sonra Go Seigen olarak anılmaya başlandı. Japonya'da başka bir efsanevi oyuncu olan Segoe Kensaku'nun altında çalışan Go Seigen, en parlak dönemini 1930'lar 1950'lere kadar olan yıllarda yaşadı. Bu dönemde o zamanın en güçlü go oyuncuları ile çok sayıda jubango (on maçlık go müsabakası serisi) oynadı ve tek bir maç haricinde hepsini kazandı.


Go Seigen, Kitani Minoru ile birlikte, 1930'larda başlayan Yeni Açılış ("Sin Fuseki") stratejilerinin de en önemli savunucusu oldu. Bu yeni açılış tarzı ile birlikte, kendisinden sonra gelecek olan go oyuncularının go anlayışını bir üst seviyeye çıkardı. Böylece, 20.yy'da go oyununun gelişimine büyük bir katkısı olan Go Seigen, hızlı bir şekilde oynama, savaşma tarzı, pozisyonel karar verme ve doğru okuma yetkinliği ile dikkat çekmekteydi.

Go Seigen, go çalışmayı sürdürüyor
1961 yılında geçirdiği bir motosiklet kazası sonrasında, sinirlerinde hasar meydana geldi ve konsanstrasyon ve dayanma gücünü yitirdi. Bunun neticesinde uzun maçlar oynayamaz duruma gelen Go Seigen, 1983'de profesyonel go yaşantısından resmi olarak emekli oldu. Bununla birlikte, o dönemde eskiye göre çok daha az resmi oyun oynayan Go Seigen, go oyunu ile ilgili çok sayıda kitap yazarak, go dünyasına katkıda bulunmayı sürdürdü.

Go Seigen, "21. Yüzyıl İçin Bir Oyun Tarzı" isimli kitabında da değindiği gibi go çalışmaya devam ediyor. Usta, kitabında "Hâlâ hergün tahtaya taşlar yerleştirerek go çalışıyorum" demiş ve eklemiş, "Uzun yıllar önce emekli olduğumdan, benim için çalışmanın anlamsız olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Ancak, oyunu oynayan insanlar için Go ebedi bir dost, kalıcı bir sanat gibidir. Ben de sizler gibi go oynamaya ve çalışmaya devam edeceğim".




Kaynaklar:
http://gogameguru.com/go-seigen/
http://gogameguru.com/go-seigen-turns-100-today/
http://www.usgo.org/news/2014/06/go-seigen-turns-100/
http://en.wikipedia.org/wiki/Go_Seigen
Fotoğraflar: Zhang Jingna

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder