28 Eyl 2014

Lee Sedol, Gu Li ile karşılaştığı jubangoyu kazandı

2014 yılının en önemli go faaliyetleri arasında yer alan Lee Sedol - Gu li jubangosunun son maçını da kazanan Lee Sedol, seride durumu 6-2 yaparak, jubangoyu kazandığını ilan etti.

Bu galibiyetle, jubangoyu kazanan Lee Sedol, hem go tarihine geçecek önemli bir başarı ve prestij elde ederken, hem de jubangonun sponsoru olan MLily firmasının ortaya koyduğu yaklaşık 1.600.000 TL'lik para ödülünün de sahibi oldu.


Serinin 8. maçı 28 Eylül 2014 tarihinde Gu Li'nin memleketi olan Chongqing kentinde (Çin) oynandı. Oldukça çekişmeli geçen maç, 350 hamle ile serinin en uzun süren maçı oldu. Siyahı alan Gu Li, karşılaşmaya yüksek Çin açılışı ile başladı. Oyun ortasına kadar eşit bir şekilde giden karşılaşmada, daha sonra Lee Sedol öne geçti. Oldukça karmaşık bir şekilde ilerleyen karşılaşmada, Gu Li'nin saldırılarına başarı ile karşılık veren Lee Sedol, oyun sonuna doğru 10 puanlık bir taş grubu kaybetse de, oyunu 2,5 puan farkla kazandı.

Dünyanın en iyi birkaç go oyuncusundan ikisi olan Koreli Lee Sedol (9p) ve Çinli Gu Li (9p), geçtiğimiz senenin sonunda, 2014 yılı boyunca sürecek olan on maçlık go karşılaşması serisine katılacaklarını açıklamışlardı. Yıl boyunca süren karşılaşmalarda, Lee Sedol ilk iki maçta 2-0 öne geçmiş, daha sonra ise Gu Li durumu 2-2'ye getirmeyi başarmıştı. Bundan sonra oynanan karşılaşmaların tamamında galip gelen Lee Sedol, böylece seriyi 6-2 galibiyet ile kazanmış oldu.

Kaynak: Ormerod, D. 28.09.2014. "Lee Sedol wins historic jubango against Gu Li!" Go Game Guru. https://gogameguru.com/lee-sedol-wins-jubango/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder