3 Ara 2014

Go Seigen vefat etti!

Birçokları tarafından 20. yüzyılın en güçlü go oyuncusu olarak nitelenen Go Seigen (asıl adı ile Wu Qingyuan), 30 Kasım 2014 tarihinde Japonya'da bir hastanede hayata gözlerini yumdu. 

Çin'de 1914 yılında dünyaya gelmiş olan usta oyuncu, burada go oyunundaki yeteneğinin fark edilmesi üzerine, 1928 yılında daha 14 yaşındayken, o dönemde en güçlü go oyuncularının ve profesyonel sistemin bulunduğu Japonya'ya gönderildi. 

Geri kalan hayatını burada geçiren Go Seigen, 1930'lardan itibaren "Yeni açılış" stratejilerini geliştiren ustalardan birisi oldu ve 20. yüzyılda go oyununun gelişmesine büyük katkıları oldu. Go Seigen, 12 Haziran 2014 tarihinde 100 yaşına basmıştı.

Günümüzde Japonya'daki oyuncular, go oyunundaki seviyeleri ilerletmek için Honinbo Şusaku'nun maçlarının yanısıra Go Seigen'in maç kayıtları üzerinde de çalışmaktalar.  Go Seigen'in adı şimdiden Honinbo Dosaku ve Honinbo Şusaku gibi go efsaneleri ile birlikte, go oyunu üzerindeki etkisi yüzyıllar boyunca sürecek ustalar arasında anılmakta.

Tüm go camiasının başı sağolsun.

Kaynaklar:

Go Seigen hakkında daha fazla bilgi için:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder