17 Ara 2014

On yıl öncesinden Türkiye ulusal derecelendirme sistemi ve go oyuncuları listesi

Çağatay Tavşanoğlu

Türkiye'deki go oyuncularının seviye ve derece listesi uzun yıllardır Avrupa Go Veritabanı aracılığı ile tutulmakta. Avrupa çapında herhangi bir resmi turnuvaya katılmış olan go oyuncularının tamamını kapsayan bu liste, aynı zamanda Avrupalı oyuncuların Avrupa dışında katıldıkları uluslararası müsabakalardaki kayıtlarını da içeriyor. Avrupa Go Veritabanı 2005 yılında hizmete girmişti ve bugün Avrupa ülkelerindeki turnuvaları ve herhangi bir oyuncunun derecesini ve seviyesini istatistikler ile birlikte görsel olarak çok kolay bir şekilde takip edebiliyoruz.

Avrupa Go Veritabanının temelini oluşturan kayıtlar Çek Cumhuriyetinden Ales Cieply'nin bireysel çabaları ile 1996 yılından beri tutulan, turnuva kayıtları, oyuncu listeleri ve oyuncu derecelendirme sistemi hesaplamalarına dayanmaktaydı. Türkiye Go Oyuncuları Derneği (TGOD) her ne kadar 1996 yılında Avrupa Go Federasyonuna üye olmuş olsa da, Türkiye'de düzenlenen turnuvaların sonuçlarının Avrupa'ya gönderilmesi ancak 2003 yılında Fatih Sulak'ın girişimi ile ciddi anlamda gündeme geldi.

Bu sayede ilk olarak 2004 yılında Türkiye'deki go turnuvalarının sonuçları Avrupa'ya (Ales'e) gönderilmeye başlandı. Avrupa Go Veritabanında Türkiye'de düzenlenmiş olan turnuvaların listesine bakıldığında, 2014 yılında Barkın Çelebican tarafından sisteme yüklenen 2002 ve 2003 İstanbul go turnuvaları haricinde, ilk kaydın 2004 Türkiye Go Şampiyonası olduğu görülecektir. O dönemden sonra birkaç yıl boyunca düzenlenen turnuvaların kayıtları Ales Cieply'ne e-posta aracılığı ile gönderilmekte ve oyuncu seviyeleri Avrupa Go Federasyonunun ilgili sayfasından ve daha sonraki dönemde Avrupa Go Veritabanı'ndan takip edilebilmekteydi.

Türkiye'deki go oyuncularının seviyeleri ile ilgilenen TGOD üyesi oyuncular arasında 2000'li yıllarda gündemde olan bir konu, ulusal bir derecelendirme sistemimizin olup olmayacağı idi. Özellikle, Avrupa sistemine girilen turnuva sayınının çok az olması nedeni ile, o dönemlerde Avrupa go derecelendirme sistemi, Türkiye'deki oyuncuların seviyelerini ve seviyelerindeki ilerlemeyi iyi bir şekilde yakalayamamaktaydı. Bu nedenle, ulusal bir derecelendirme sistemine gerek duyulmaktaydı.

Bu konuda daha önce yapılmış birkaç girişim olsa da, en aktif olarak gerçekleştirilen ulusal derecelendirme sistemi 2004 ve 2005 yılında sürdürülmüş olandı. Daha sonra 2005 yılında sistemin güncellenmesi ve dereceleri daha etkin bir şekilde hesaplaması için de çalışıldı, ancak Avrupa Go Veritabanının 2005 yılında açılması ile birlikte bu çalışmalar da sonra erdi.

Volkan Yıldırım (2005)
Ulusal derecelendirme sisteminin işletildiği dönemde, Türkiye'de düzenlenmiş olan tüm turnuvalardan gelen kayıtlar, Volkan Yıldırım'ın yazmış olduğu program ile oyuncuların TGOD derecelerinin hesaplanmasında kullanılmakta, Fatih Sulak'ın oluşturduğu bir İnternet sayfasında ise Türkiye'deki go oyuncularının güncel seviyeleri ve dereceleri ilan edilmekteydi. Ayrıca, Türkiye Go Ligi karşılaşmalarından elde edilen sonuçlar da programa girilmiş ve oyuncuların TGOD derecelerine katkı yapmıştı. Hatta, henüz turnuvaya katılmamış olan ancak kulüplerdeki ve buluşmalardaki oyun sonucu kayıtları bilinen birçok kişinin seviyesi de sisteme girilmişti. O dönemde, Ankara go topluluğundan benim de dahil olduğum birçok kişi Ankara'daki oyunların sonuçları toplamakta, İstanbul'daki oyun kayıtları ise çoğunlukla Adem Kayatepe tarafından sağlanmaktaydı.


Orta Dünya Cafe, Ankara (2005)
O dönemde, sadece Ankara ve İstanbul'da go turnuvaları düzenlenmekteydi ve tüm ülkede düzenlenen turnuva sayısı çok azdı. Ulusal çaptaki üç turnuva olan Alpar Kılınç Go Turnuvası, Türkiye Go Şampiyonası ve İstanbul Go Turnuvası haricinde kafelerde go buluşmaları sırasında gerçekleştirilen küçük ölçekli turnuvalar bulunmaktaydı.

O dönemde, derecelendirme sistemi programı üzerinde aylarca çalışılmış ve yukarıda değinilen turnuvaların kayıtlarının yanısıra, birçok sanal turnuva sonucu da dikkate alınarak program kalibre edilmişti.

Fatih Sulak (2005)
Şu anda bakıldığında, hatta önümüzdeki Avrupa Go Veritabanı gibi bir örnekle karşılaştırıldığında, oldukça basit gözüken bu girişim, o dönemde ulusal derneğinin henüz aktif bir İnternet sayfası dahi olmayan Türkiye go oyuncuları topluluğu için oldukça önemliydi.

Türkiye'de go oyuncu sayısının giderek artmaya başladığı bu dönemde, yukarıda değinilen seviye programı ile hesaplanmış olan TGOD derecelerinin de yer aldığı "TGOD Oyuncu Listesi", İnternetin fazla dikkat çekmeyen bir köşesinde hala durmakta: http://turk.igo.tripod.com/old/. Fatih Sulak tarafından hazırlanan bu sitede, 2004 yılı itibari ile Türkiye'de bilinen go oyuncularının seviye listesi yer almakta.


Alpar Kılınç Go Turnuvası (2004): ilk üç masa
Toplam 128 oyuncunun seviyeleri, TGOD ve Avrupa Go Federasyonu (EGF) dereceleri, KGS seviyeleri, yaşadıkları şehir ve e-posta adreslerinin yer aldığı liste, 2004 yılında, günümüzden on yıl önce, Türkiye go camiasının yapısını da ortaya koyuyor. 

Listede yer alan birçok oyuncuyu, bugün go turnuvaları ve faaliyetlerinde görmezken, günümüzde yüksek seviyelere sahip bazı oyuncuların ise o dönemde daha düşük seviyede bulunduklarını görmekteyiz. 

Ankara ve İstanbullu oyuncuların baskın olduğu listede Bursa, İzmir ve yurt dışından da birkaç oyuncunun isimleri yer almakta. Listede, Avrupa Go Federasyonuna sonucu gönderilmiş bir turnuvaya katılmış olan oyuncuların "EGF" dereceleri bulunurken, sadece yerel turnuvaya katılmış olan ya da kulüplerde go oynayan oyuncuların ise TGOD dereceleri yer almakta. Listede TGOD derecesi bulunmayan oyuncular ise o dönemde go oynadıkları bilinen ancak seviye sistemine herhangi bir oyun kaydı girilmemiş olan kişilerdir.

Bu yazının yazıldığı 17.12.2014 tarihi itibari ile Türkiye'den Avrupa Go Veritabanı'na kayıtlı 1356 oyuncu bulunuyor ve bu oyuncuların 378'i Avrupa Go Federasyonu derecesine sahip (son dönemde en az bir turnuvaya katılmış). Bu rakamlar 2004 yılındaki liste ile karşılaştırıldığında, Türkiye go oyuncuları camiası olarak on yılda geldiğimiz noktayı da göstermekte.

Bugün Avrupa Go Veritabanı, Türkiye'den her yıl çok sayıda turnuva girdisi içeriyor (yıl sonunda 2014 yılı için toplam 32 turnuva kaydı sisteme girilmiş olacak) ve bu sayede Türkiye'deki go oyuncularının seviyelerinin hesaplanmasına oldukça etkili bir şekilde kullanılıyor. Ulusal çaptaki turnuva sayısının giderek artması ve son yıllarda birçok yerel turnuvanın sonuçlarının da Veritabanı'na giriliyor olması, ülkemizdeki go oyuncularının derecelerinin ve seviyelerinin iyi bir şekilde hesaplanmasını sağlıyor. Bu nedenle, günümüzde Türkiye'nin ulusal bir go derecelendirme sistemine ihtiyacının kalmadığını söyleyebiliriz.

Bununla birlikte, on yıl önceki koşullarda önemli bir ihtiyaç olan ulusal derecelendirme sistemi için uğraşmış olan ve sistemi bir yıldan uzun bir süre boyunca işleten go oyuncularının haklarını da teslim edelim. O dönemde birçok kişinin turnuvalara katılarak motive olmasını ve turnuva harici oyunların bile ciddi bir şekilde oynanmasını sağlayan derecelendirme sisteminin oluşturulmasında ve yürütülmesinde emeği geçenler, başta Volkan Yıldırım ve Fatih Sulak olmak üzere, Türkiye gosuna yaptıkları katkıdan ötürü teşekkürü hak etmekteler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder