3 Ara 2016

Türkiye, 2017 Avrupa Go Kongresi organizasyonundan çekilme kararı aldı

Türkiye Go Oyuncuları Derneği (TGOD) ve Avrupa Go Federasyonu (AGF) tarafından 2017 yılının Temmuz-Ağustos aylarında Kapadokya'da gerçekleştirilecek olan 61. Avrupa Go Kongresi'nin yeri Soçi'ye (Rusya) alındı.

Avrupa Go Kongreleri, Avrupa çapında gerçekleştirilen en uzun süreli (iki hafta) ve en geniş katılımlı (800-1000 kişi) go etkinliği olarak tüm Avrupalı go oyuncuları için önem taşımakta.

Türkiye'nin kongre organizasyonunda geri çekilme kararı, TGOD yönetim kurulu başkanı ve organizasyon komitesi başı Kerem Karaerkek tarafından gooyuncuları e-posta grubunda şu şekilde açıklandı:

"Sevgili Go Oyuncuları, 

Çok üzülerek bildirmek durumundayım ki Organizasyon komitesi olarak 2017 Avrupa Go Kongresi Organizasyonunda çekilmiş bulunmaktayız. Bu karardan ötürü hayal kırıklığına uğrayan ve/veya maddi manevi zarara uğrayan herkesten özür diliyoruz. Bu kararı tek başımıza almadık. Avrupa Go Federasyonu Yönetim Kurulu’nun tavsiye ve yönlendirmeleri doğrultusunda bu karara vardık.

Türkiyemizin böyle bir organizasyon için uygun olmadığı ya da güvenli olmadığı görüşüne kesinlikle katılmıyoruz. Ancak Avrupalı go oyuncularının azımsanmayacak bir kısmında, güvenlik konusunda önemli çekinceler oluştuğu da dikkatimize sunuldu. Maalesef böyle konularda algılar gerçeklerin önüne geçebiliyor. Katılımın önemli ölçüde düşmesi kongrenin bütçesinden kalitesine kadar her alanda önemli bir olumsuz etki yapan bir unsurdur. Ayrıca gelecek olanlar da önceki kongrelerde birlikte oldukları arkadaşlarının önemli bir kısmıyla tekrar buluşamayacaklardı. Tüm bunlar düşünüldüğünde herkes için eksik kalan bir kongre deneyimi oluşacaktı. Bu düşünceler doğrultusunda bu yılki hakkımızdan, önümüzdeki birkaç sene içerisinde tekrar denemek üzere vazgeçtik. 

2013 yılından beri hazırlık çalışmalarında destek veren, çalışan, fikir ve önerilerde bulunan herkese çok çok teşekkür ediyoruz. 

Saygılarımla 

Kerem Karaerkek 
TGOD Başkanı 
2017 EGC Düzenleme Komitesi Başı"

Türkiye'nin organizasyondan geri çekilmesine giden süreç aslında bu sene yaz aylarında St. Petersburg'da (Rusya) düzenlenen kongre sırasındaki AGF Genel Kurulunda katılımcı ülke temsilcilerinin Türkiye'nin güvenliği konusundaki endişelerini dile getirmeleri ile başladı. Buna rağmen, Türkiye'yi temsilen Kerem Karaerkek'in de katıldığı genel kurulda kongrenin Türkiye'de yapılmasında ilişkin 2013 yılında alınmış olan karar yeniden onanmıştı ve bu tarihten sonra kongrenin Türkiye'de gerçekleştirilmesi bekleniyordu.

Bununla birlikte, geçtiğimiz haftalarda AGF yönetim kurulu tarafından doğrudan Kerem Karaerkek'e gönderilen bir e.posta'da, o ana kadar kongreye kayıt sayısının geçtiğimiz yıllara göre çok düşük olduğu ve Avrupalı oyuncularda Türkiye'deki güvenlik konusunda endişeler var olduğunu bildirilmekteydi. Aynı mesajda AGF, TGOD'ne organizasyonu bu sene başka bir ülkeye bırakmasını ve gelecek senelerde yeniden kongre düzenlemeye aday olmasını önerdi.

Her ne kadar daha önce Türkiye'de de bulunmuş olan birçok profesyonel go oyuncusu (ör: Diana Közsegi) Türkiye'ye bu konuda destek verse de, geçtiğimiz aylar boyunca yaşanan gelişmelerden dolayı Türkiye'nin yurtdışından güvenli olmayan bir ülke olarak görünmesi nedeniyle kongre katılımının azlığı Türkiye organizasyon komitesinin bu kararı almasında etkili oldu.

Bununla birlikte, kongrenin Türkiye yerine Soçi'de (Rusya) gerçekleştirilecek olması Avrupalı go oyuncuları arasında tartışmalara yol açtı. AGF yönetim kurulu tarafından geçtiğimiz hafta alınan karar, Avrupa çapında olumlu ve olumsuz birçok tepki ile karşılandı. Türkiye'yi güvenli bulmayan bazı Avrupalı oyuncular tarafından kongrenin Türkiye'de yapılmaması olumlu karşılanırken, özellikle orta Avrupa'lı birçok oyuncu politik olarak problemli bölgeler olan Kırım ve Abhazya'nın arasında yer alan Soçi'nin de kongre için uygun bir yer olmadığı konusunda eleştiriler yönelttiler. Soçi'ye ulaşımın görece zorluğu, Rusya'nın vize prosedürlerinin karmaşıklığı, kongrenin üst üste iki kez aynı ülkede düzenlenecek olması ve bu kararın AGF yönetim kurulunun değil de genel kurulun alması gerektiği de gelen eleştiriler arasında yer aldı.

Gelen yoğun eleştiriler üzerine AGF 1 Aralık 2016 tarihinde yazılı bir açıklama yaparak, hem kongrenin Türkiye'den alınmasının hem de alternatif kongre yeri olarak Almanya'nın değil de Rusya'nın seçilmesinin gerekçelerini bildirdi.

Umarız gelecek senelerde TGOD yeniden kongreye adaylığını açıklar ve kalabalık bir Avrupa Go Kongresi'nin Türkiye'de gerçekleştirilme olanağı mümkün olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder